Home » Stiri asigurari » Ce omit firmele de asigurari despre inundatii si cutremure – Harta riscurilor din Romania

Ce omit firmele de asigurari despre inundatii si cutremure – Harta riscurilor din Romania

Introducerea obligativitatii pentru asigurarea locuintei a crescut semnficativ procentul caselor protejate. In realitate insa, cele mai multe judete din Romania sunt total expuse in caz de cutremur, potrivit ECONOMICA.NET . Iata harta Romaniei in functie de riscurile de inundatii si cutremur, corelate cu procentul de locuinte asigurate.

117 225x145 Ce omit firmele de asigurari despre inundatii si cutremure   Harta riscurilor din Romania

De cand asigurarea impotriva dezastrelor a devenit obligatorie in Romania, mai multe firme de profil au raportat an de an „recolte” impresionante in ceea ce priveste vanzarea acestui tip de polite. Au fost ani in care cuprinderea in asigurari, adica procentul de locuinte asigurate in totalul locuintelor din Romania, s-a apropiat de 60% ceea ce reprezinta un nivel record in Europa.

Chiar si ultimele date, aferente finalului de an 2013, arata o acoperire de peste 45% la aceste asigurari. Prin comparatie, Turcia, unde asigurarea este obligatorie de mai bine de 10 ani, se poate lauda cu un  procent de doar 25%.

Cum au reusit firmele de asigurari sa convinga atat de rapid clientii?

La o privire mai atenta asupra distributiei politelor de asigurari de locuinte precum si a numarului si numelor firmelor care s-au remarcat pe acest segment, vom observa ca media este un simplu numar in timp ce realitatea sta cu totul altfel.

Unde se vand asigurari – O treime din total in Bucuresti si foarte putine in zonele expuse

In primul rand, asigurarea impotriva incendiului si a calamitatilor naturale(asa cum este ea definita in termeni de specialitate) nu are nimic special comparativ cu celelalte tipuri de asigurari din perspectiva distributiei in teritoriu. Mai precis, dupa primele 9 luni din 2013 (datele nu s-au schimbat semnificativ de atunci), jumatate din primele brute subcrise pe aceasta categorie erau concentrate in Bucuresti.

Avand in vedere ca prima medie (costul mediu al asigurarii) este mai mare in Capitala decat in restul tarii, procentul nu se pastreaza si in ceea ce priveste numarul politelor, Bucurestiul adunand totusi, potrivit calculelor, minimum 30% din totalul contractelor adica in jur de 1 milion de asigurari.

Aceasta inseamna ca Bucurestiul (cu risc ridicat de cutremur, insa total protejat in caz de inundatie) este asigurat aproape integral, fapt care denatureaza semnificativ relevanta mediei pe tara. Prin comparatie, judete sarace, dar foarte expuse la cutremur si inundatii, au asigurari in proportii de sub 20%. Este cazul judetelor Vaslui, Botosani sau Teleorman.

Cine a vandut asigurari de locuinta

Disproportia este semnificativa si in ceea ce priveste numarul firmelor de asigurari active pe zona politelor de calamitate. Astra Asigurari, societate intrata intre timp in administrare speciala din cauza deficitelor de lichiditate si solvabilitate, detinea dupa 9 luni din anul trecut mai bine de 40% din totalul politelor. Este o alta concentrare ingrijoratoare, avand in vedere ca o singura societate de asigurari  se expune la riscuri atat de mari, fapt care ridica semne de intrebare asupra capacitatii sale de a plati eventualele daune.

Mai mult, in afara de Astra Asigurari, pe piata mai sunt active doar 2-3 societati cu o prezenta importanta adica Euroins, Carpatica si Omniasig care, impreuna cu Astra, strang mai bine de 80% din totalul contractelor valide.

Asigurarea obligatorie are acoperire limitata

Un alt jucator important pe piata de asigurari de calamitate este Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), entitate infiintata prin lege pentru a vinde asigurari pe principiul solidaritatii. Polita emisa de PAID este singura obligatorie si are un pret redus.

Este de asteptat ca numarul de asigurari vandute de Pool sa ajunga anul acesta la peste 1,3 milioane insa aceasta nu este neaparat o veste buna. De ce? Polita PAID, fiind o asigurare de solidaritate, acopera doar trei riscuri, adica riscul de cutremur, riscul de inundatie si riscul de alunecari de teren, si nici pe acestea integral pentru ca limita de despagubire este stabilita la 10.000 de euro pentru casele din chirpici si 20.000 de euro pentru cele din material modern. Cu alte cuvinte, deterioarea imobilelor ori a dependintelor nu va fi despagubita la fel cum nu vor fi platite nici daunele peste 20.000 de euro.

In timp ce in Bucuresti exista asigurari practic pentru toate locuintele, in tara situatia nu este deloc roz. In cel mai bun caz (Sibiu), doar jumatate din locuinte sunt asigurate, iar judetul Sibiu nu este nici pe departe unul dintre cele mai expuse la riscurile catastrofale.

O situatie apropiata de raportarile la nivel national o mai regasim in Brasov, Prahova, Timis si Satu-Mare, unde gradul de acoperire sare de 40%, dar si in Cluj, Constanta sau Bistrita, unde ponderea locuintelor care au asigurari in totalul fondului locativ se apropie de acest nivel.

In restul celor 33 de judete ale tarii, sunt asigurate sub o treime din locuinte. Ba, mai mult, in opt din aceste judete, mai putin de 20% din gospodarii beneficiaza de asigurari impotriva calamitatilor.

Repartitia pe judete a politelor de asigurare a locuintei mai arata ceva, si anume ca asiguratorii s-au concentrat, asa cum este si normal, mai ales asupra zonelor cu risc scazut, unde populatia are venituri ridicate, iar aparitia PAID nu a reusit sa acopere diferentele.

Din primele zece cele mai asigurate judete, majoritatea prezinta un risc scazut si foarte scazut de calamitate. Tot la varf, un singur judet, si anume Satu-Mare, face nota discordanta in ceea ce priveste veniturile populatiei. Oamenii din celelalte noua judete de top castiga lunar cel putin 90% din salariul mediu pe economie, iar in Cluj (locul 6), Timis (locul 4) si Sibiu (locul 1), salariile depasesc media pe economie.

 

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 92 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site