Home » Stiri credite bancare » Credite mai mici, din cauza insolventelor

Credite mai mici, din cauza insolventelor

11 300x200 Credite mai mici, din cauza insolventelorGradul mic de recuperare a datoriilor de catre banci de la companiile intrate in insolventa are impact asupra politicii ulterioare in ceea ce priveste acordarea  de credite firmelor , apreciaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.

Din datele pe care le avem, aproape 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul de credite. Acest lucru ne pune pe ganduri pentru ca bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale atunci cand discutam de acordarea de credite“, a declarat Oprescu .

El apreciaza ca este nevoie de o revenire la principii de disciplina financiara mult mai puternica, astfel incat bancile sa nu priveze de credite clientii fezabili, din cauza practicilor “nesanatoase” ale unor firme care s-au folosit de legea insolventei pentru a-si proteja probabil bunuri personale.

Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din PIB, de circa 140 miliarde euro.

Volumul de credite acordate de banci si institutii financiare nebancare companiilor care se afla in insolventa in prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentand 10% din totalul creditului neguvernamental.

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 92 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site