Home » Stiri credite bancare » Creditele de consum revin pe plus dupa doi ani

Creditele de consum revin pe plus dupa doi ani

1 225x145 Creditele de consum revin pe plus dupa doi aniDupa revenirea din retailul de mancare, imbracaminte si electroIT, a urmat plusul din auto, iar acum cresc si creditele.

Creditele de retail incep sa dea semne mai consistente de revenire, dovada ca populatia capata incredere sa treaca din nou pragul sucursalelor bancare pentru imprumuturi ipotecare si mai nou pentru creditele de consum.

Dupa doi ani in care soldul a scazut de la luna la luna, creditele de consum revin pe plus in martie fata de februarie. De asemenea, martie a fost cea mai buna luna din istoria creditului imobiliar in lei, inregistrand un plus de 420 milioane de lei, ceea ce echivaleaza cu vanzarea a circa 2.500 de credite.

Bancile aveau la sfarsitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare in lei de 4,5 miliarde de lei, dublu fata de nivelul din vara anului trecut si de trei ori peste nivelul inregistrat cu numai doi ani in urma.

Cresterea economica mai consistenta de anul trecut, la care se adauga ceea ce analistii asteapta pentru trimestrul intai, un plus de peste 3-4%, incepe sa se simta si in piata de consum, de la imbracaminte, mancare, auto, locuinte si pana la creditele bancare.

Criza care a venit peste noapte in anul 2008 a lovit in plin aceste piete, care isi revin foarte greu chiar si dupa cinci ani.
Avansul din martie la creditele in lei vine dupa doua luni cu dinamica pozitiva, dar fragila. Chiar si creditele de consum au crescut pentru prima data in ultimele 20 de luni“, comenteaza Florentina Cozmanca, senior economist al RBS.

Bancile aveau in portofolii credite de consum in lei de 23,1 miliarde de lei la finalul lunii martie, in crestere cu echivalentul a 100 milioane de lei fata de luna februarie. Creditul de consum scazuse constant incepand din iulie 2012. in aceste conditii, fata de aceeasi perioada a anului trecut se inregistreaza inca un minus de 700 milioane de lei.

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 37 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site