Home » Daune asigurari » Constat amiabil daune asigurari

Constat amiabil daune asigurari

Soferii vehiculelor implicate in accidente rutiere usoare, fara victime, nu vor mai fi obligati, incepand din 2009 sa mearga la Politie pentru a obtine autorizatia de intrare in reparatie, daca vor completa si depune la companiile de asigurare formularul tipizat de constat amiabil.

Procedura denumita Constat Amiabil se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele patru conditii:

 • s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale, fara vatamari corporale;
 • au fost implicate maximum doua vehicule, care detin asigurari RCA valabile la data producerii accidentului, iar din accident nu au rezultat pagube si la alte (stalpi, garduri, cladiri, etc.);
 • accidentul are loc pe teritoriul Romaniei;
 • nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier.

Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze documentul de constat amiabil de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care are incheiata polita RCA sau la asiguratorul vinovatului, daca vrea sa obtina despagubiri.

Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document de constat amiabil, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, iar acordul denumit constat amiabil nu se mai poate incheia intre cei doi conducatori auto care au produs evenimentul rutier.

Asiguratorul la care s-a depus documentul de constat amiabil este obligat:

 • sa efectueze constatarea avariilor;
 • sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului;
 • sa stabileasca vinovatia;
 • sa deschida dosar de daune.

In cazul in care asiguratorii si persoanele implicate nu vor cadea de acord cu privire la stabilirea vinovatiei, se va apela la o comisie de mediere sau la instanta de judecata.

Procedura de constat amiabil a accidentului de circulatie se aplica de foarte mult timp in majoritatea statelor europene, simplificand circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.

Conducatorii vehiculelor implicate intr-un accident rutier au posibilitatea de a completa impreuna si de a depune la asigurator un formular tipizat denumit Constat Amiabil sau Constatare Amiabila

Conform legislatiei romanesti pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor de asigurare se poate face in baza unui formular tipizat. Ambii conducatori auto implicati in evenimentul rutier, completeaza un singur constat amiabil, un conducator auto in partea galbena si un conducator auto in partea albastra a formularului. Cand conducatorii sunt de acord cu ceea ce scrie pe constat, semneaza formularul si fiecare va lua cate un exemplar.

Principalele avantaje ale procedurii constat amiabil:

- se evita procesul birocratic creat intre public, Politia Rutiera si companiile de asigurari, timpul necesar obtinerii autorizatiei de reparatie fiind mult redus prin prezentarea direct la asigurator;
- se elimina sanctiunea contraventionala (atat amenda cat si suspendarea permisului de conducere), singura sanctiune fiind penalizarea din partea asiguratorului prin marirea primei de asigurare pentru anul care urmeaza.

De la 1 iulie 2009, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule, pot fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie, cu conditia ca Formularul de constatare amiabila sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident.

Depunerea formularului de constat amiabil de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de daune si obliga asiguratorul sa efectueze constatarea pagubelor si, apoi, sa stabileasca vinovatia.

In acest documentul Constat amiabil conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum si pe cele din propriile polite de asigurari obligatorii de raspundere civila auto ( RCA ).

Obtinerea documentului de intrare in reparatie (autorizatia de reparatie) este in continuare obligatorie, acesta putand fi eliberat in aceste cazuri de catre societatile de asigurari.

Recomandam obtinerea acestui document in cel mult 24 de ore de la data producerii accidentului prin prezentarea cu vehiculul implicat in accident, pentru care se doreste eliberarea acestui document, la oricare dintre asiguratorii RCA ai vehiculelor implicate in accident.
In fapt, companiile de asigurari (dar nu numai) vor prelua rolul de organ constatator detinut pana acum in exclusivitate de Politie pentru accidentele de circulatie.

Formularul de constat amiabil contine doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica.

Campurile ce trebuie completate de catre conducatorii vehiculelor implicate in accident in Formularu de constat amiabil se refera la:

 • data si locul producerii accidentului;
 • datele de identificare ale conducatorilor auto implicati si ale proprietarilor vehiculelor implicate;
 • datele vehiculelor implicate si ale companiilor la care au incheiate asigurarea RCA (de raspundere civila auto);
 • informatii privind circumstantele producerii accidentului;
 • schita accidentului.

Modelul Formularului de constat amiabil este inclus in Ordinul CSA nr. 21/2008

Constat Amiabil (sau Formularul de Constatare amiabila de accident) este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut in anexele Ordinului CSA nr. 21/2008.

Daca doriti sa intrati in posesia unui exemplar al formularului de constat amiabil, va recomandam sa va adresati companiei dumneavoastra de asigurari RCA.

 

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 236 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site