Home » Stiri asigurari » Omniasig si dosarul politelor false: mii de clienti vor fi audiati

Omniasig si dosarul politelor false: mii de clienti vor fi audiati

1 225x145 Omniasig si dosarul politelor false: mii de clienti vor fi audiatiPOLITE FALSE OMNIASIG: Procurorii au dispus ca in aceste zile sa inceapa audierile persoanelor care au semnat polite de asigurare pentru locuinte cu Omniasig, in dosarul in care sunt cercetate mai multe persoane pentru ca ar fi intocmit aceste contracte cu incalcarea legislatiei in vigoare, au anuntat marti  surse din IGPR.

Este vorba de audierea persoanelor care au beneficiat de polite, in calitate de martori. Pana acum s-au facut audieri ale directorilor din cadrul OMNIASIG, a personalului care a intocmit aceste polite – angajati sau brokeri de asigurare OMNIASIG, iar acum se audiaza cei care au beneficiat de aceste polite, adica omul de buna credinta care si-a incheiat asigurarea, care nu este pus in vreun pericol cu privire la asigurarea lui. Dar, ca sa putem face verificarea completa, trebuie si ei audiati. Sunt mii de persoane, volumul de munca va fi mare, dar trebuie facut corect”, au spus aceleasi surse.

Pana in prezent, aproape 300 de persoane au fost audiate in acest dosar al OMNIASIG. In cauza exista suspiciuni de abuz in serviciu si fals intelectual, fiind inceputa urmarirea penala.

”Discutam de 11.671 de polite OMNIASIG pana in acest moment. Politele de asigurare¬†OMNIASIG au fost antedatate, cu data de 27 iulie 2013, cand a intrat in vigoare legea 243 din 17 iulie 2013, acest aspect fiind practic obiectul verificarilor. Prejudiciul estimat ar fi de 400.000 euro, iar urmarirea penala este asupra a 292 de persoane, la care se adauga si alte 47 de persoane cu diferite functii la OMNIASIG”, au precizat sursele citate.

Pe 15 mai, procurorii Parchetului General au acuzat mai multi angajati ai companiei Omniasig ca au incheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor cu incalcarea dispozitiilor legale in materie.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, incepand cu data de 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD – polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificarile aduse legii, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

In aceste conditii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.

Sumele de 20 si 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor).

In cazul Omniasig, antedatand polita de asigurare facultativa s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID.

Procurorii sustin ca, daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii OMNIASIG ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20/10 euro ce urma a fi virata in contul PAID.

Numai dupa acest moment OMNIASIG putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract.

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 92 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site