Home » Stiri credite bancare » Prima Casa : peste 111.000 de credite in 5 ani

Prima Casa : peste 111.000 de credite in 5 ani

115 225x145 Prima Casa : peste 111.000 de credite in 5 aniProgramul Prima Casa, demarat in iulie 2009, a sustinut in ultimii ani creditarea imobiliara. Astfel, bancile de pe piata locala au acordat, de la debutul programului si pana la inceputul lunii aprilie 2014, peste 111.300 de credite, conform datelor publicate de Guvernul Romaniei.

De la inceputul Programului Prima Casa si pana la data de 4 aprilie 2013 au fost emise in total peste 111.300 garantii pentru finantari accesate in valoare de peste 4,27 miliarde euro“, se arata intr-un document al Guvernului.

Pentru anul 2014, mai este disponibil un plafon de garantare de aproximativ 1,67 miliarde lei, din care 492,7 milioane lei sunt destinati pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

Plafonul de garantare pentru anul 2014 poate fi utilizat doar pentru credite acordate in moneda nationala.

In ianuarie 2014, Guvernul a aprobat o hotarare prin care stabileste un plafon de 1,2 miliarde lei pentru garantiile care vor fi acordate in acest an pentru programul Prima Casa, prag similar cu cel din 2013, la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 milioane lei, din care aproximativ 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de ANL.

Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Prima Casa continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei locuinte, potrivit FNGCIMM.

Anul trecut, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 25.500 de garantii pentru Prima Casa, valoarea medie a unei finantari fiind de 37.000 euro. Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de doua camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmatoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta.

Informatii generale despre programul Prima Casa

Plafonul maxim al creditului garantat de stat pentru Prima Casa este de:

  •     60.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinta veche
  •     70.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinta noua
  •     75.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinta colectiva construita de la zero.

Daca locuinta pe care doriti sa o achizitionati cu Prima Casa este mai scumpa, va trebui sa suportati diferenta de bani. Avansul este de 5% din valoarea imobilului, iar comisionul catre Fondul de Garantare este de 0,49% pe an. Dobanda la creditele in lei este maximum ROBOR la trei luni + 2,5%.

Statul nu va mai garanta integral creditele pentru Prima Casa – bancile participante isi vor asuma in proportie de 50% riscul de nerambursare a creditelor acordate.

Cu Prima Casa pot fi achizitionate: locuinte finalizate, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite si date in exploatare prin programele derulate de ANL; locuinte nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL; locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.

Prima Casa permite sa va construiti propria casa. Este vorba despre: locuinte care urmeaza sa se construiasca de catre beneficiari individuali (inclusiv cele care se construiesc prin programele derulate de ANL) si locuinte care urmeaza sa se construiasca prin asociatii fara personalitate juridica constituite de minimum doi beneficiari. Conditia obligatorie este ca terenul pe care se construieste locuinta colectiva sa fie in proprietatea a cel putin unuia dintre membrii asociatiei.

Vreti sa stiti daca puteti cumpara sau construi o casa prin programul Prima Casa? Iata care sunt criteriile de eligibilitate:

-daca detineti o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp puteti accesa in cadrul Prima Casa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpara o locuinta cu o suprafata mai mare;
-daca detineti cote parti dintr-o locuinta puteti beneficia de credite garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;
-aveti dreptul sa achizitionati, in cadrul Prima Casa, o singura locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii; la fel, puteti construi doar o casa, singur sau impreuna cu alte persoane, respectand reglementarile in vigoare referitoare la programul Prima Casa;
-trebuie sa dispuneti de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei si/sau care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata;
-trebuie sa constituiti un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii;
-trebuie sa pastrati locuinta achizitionata prin Prima Casa cel putin 5 ani de la data dobandirii;
-trebuie sa asigurati locuinta achizitionata impotriva tuturor riscurilor si sa desemnati statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 37 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site