Home » Stiri asigurari » RCA : Noi scumpiri

RCA : Noi scumpiri

111 225x145 RCA : Noi scumpiriRCA se vor majora anul acesta, conform informatiilor care circula de mai multa vreme in domeniul asigurarilor, unul chinuit de asa-numitul “dumping”.

Potrivit unor surse din piata, 7 din cele 11 companii autorizate sa incheie polite RCA au anuntat ca intentioneaza sa ridice nivelul preturilor, in medie, cu aproximativ 15%, scrie capital.ro. Exista insa si informatii ca ar putea interveni o crestere medie mai mare, de 20-25 de procente.

O mare problema in acest domeniu o reprezinta, in opinia mai multor specialisti, fenomenul de “dumping”, termen oarecum impropriu folosit aici, dar care semnifica aplicarea unor preturi mici la RCA, in scopul de a atrage clienti si cu riscul de a nu putea achita daunele.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) admite ca acest “dumping” exista, nu e o simpla inventie. “Societatile de asigurare isi stabilesc tarifele RCA pe baza calculelor actuariale care, folosind date istorice, incearca sa estimeze costurile cu despagubirile viitoare si, in consecinta, preturile (nivelul primelor) pentru care societatile sunt dispuse sa isi asume anumite riscuri. Tarifele care nu respecta aceasta regula, inclusiv eventualele cazuri de tarife mai scazute (dumping) atrag responsabilitatea directa a societatilor de asigurare“, au spus oficialii ASF.

Riscul tarifelor scazute la RCA

ASF urmareste incadrarea societatilor in indicatorii de solvabilitate si lichiditate.

Tarifele RCA scazute genereaza riscul deteriorarii financiare, dar nu automat. Solvabilitatea unei societati de asigurari reprezinta, in termeni simpli, capacitatea acesteia de a face fata, din punct de vedere financiar, obligatiilor de despagubire prezente si viitoare. Dar marja de solvabilitate se calculeaza pe portofoliul produselor vandute, si nu individual. Unele produse pot sa aiba o contributie diferita la indicatorul de solvabilitate. Societatea poate decide politici de vanzare diferentiate, dar cu conditia sa asigure solvabilitatea pe total“, au spus reprezentantii Autoritatii.

Cum sta piata acum? Intre preturile practicate de diferite companii de asigurare apar diferente destul de mari, cele mai scumpe polite RCA fiind mai mult decat duble fata de cele mai ieftine. Aceasta rezulta din datele obtinute de pe site-urile unor brokeri, printr-o analiza comparativa pentru acelasi tip de autovehicul.

Politele cele mai ieftine sunt oferite de Astra, Euroins si Carpatica, adica exact societatile care au acuzat probleme in ultimul timp. Astra se afla in supraveghere financiara, Euroins a avut, in cursul anului trecut, o interdictie de o luna la incheierea politelor RCA, iar Carpatica a facut obiectul unor retineri si perchezitii DNA.

Toate cele trei societati au fost acuzate ca, in diferite forme, au inregistrat deficite in ceea ce priveste constituirea de rezerve ori plasarea in reasigurare. Cu alte cuvinte, cele trei isi permiteau sa vanda RCA mai ieftin decat restul jucatorilor si pentru ca puneau deoparte pentru eventualele daune ce urmau a le plati mai putini bani decat cere legea. Erau mai ieftine, dar mai putin sigure.

In cazul Astra, de exemplu, daunele erau subestimate cu mai bine de 40%, potrivit raportului ASF, iar in cazul Carpatica Asig, rechizitoriul DNA vorbeste de o acoperire de doar 40% prin reasigurare. Tocmai astfel de probleme ar urma sa fie rezolvate (daca nu integral, macar partial) de scumpirea politelor RCA, pe principiul – marfa mai buna, pret mai mare.

Gheorghe Grad, de la societatea de brokeraj SRBA, arata ca avem inca preturi mici fata de statele dezvoltate din UE.

La ei, o polita de acest tip costa pe la 250-300 de euro, iar reparatiile au cam aceleasi costuri, poate cu maximum 15% mai mari. In plus, daca mergeti afara si va uitati mai atent la masini, veti observa ca aproape toate sunt ciobite pe la colturi, pentru ca acolo nu se despagubeste orice ciupitura“, a spus Grad.

Cum alegem cea mai buna asigurare RCA

Avand in vedere toate problemele de pe piata, putem spune ca, si in acest domeniu, nu totdeauna ce e ieftin e si bun. Si atunci ce criterii trebuie luate in calcul la cumpararea politei RCA? Piata de asigurari de RCA se imparte in doua mari segmente: cel corporate si segmentul de persoane fizice.

In privinta persoanelor fizice, pretul unui RCA  constituie in continuare cel mai important criteriu de selectie a asiguratorului. Totusi, ca urmare a evenimentelor consemnate in presa, care au avut ca tema societati de asigurare cu probleme, asiguratii persoane fizice au devenit tot mai constienti ca bonitatea asiguratorului este un factor ce trebuie luat in calcul la alegerea politei RCA“, au declarat reprezentantii companiei de brokeraj Marsh.

In ceea ce priveste segmentul de clienti corporate, acestia utilizeaza instrumente de analiza si evaluare ale ofertelor de RCA ceva mai sofisticate, implicand adesea consultarea unui broker de asigurare. Pretul RCA-ului ramane un factor foarte important, insa reputatia societatii de asigurare are o pondere mai mare in decizia finala. Totodata, in cazul flotelor auto, asigurarea RCA este incheiata de cele mai multe ori in conexiune cu asigurarea CASCO, cele doua linii de asigurare fiind analizate si evaluate la pachet, in acest caz consultanta oferita de brokerul de asigurare fiind esentiala prin sustinerea procesului de selectie a asiguratorului prin expertiza“, au adaugat oficialii Marsh.

La randul sau, Radu Soviani, purtatorul de cuvant al ASF, crede ca principalele criterii la alegerea companiei de asigurari pentru polita RCA sunt pretul, istoricul relatiei, ca asigurat, cu respectiva companie de asigurari, reputatia companiei (atat din punctul de vedere al asiguratilor, cat si din punctul de vedere al pagubitilor).

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 37 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site