Home » Stiri asigurari » RCA se va scumpi din nou

RCA se va scumpi din nou

car 225x145 RCA se va scumpi din nouMajoritatea asiguratorilor avizati sa vanda polite RCA au anuntat ca vor opera scumpiri. Procentele avansate, ca medie, sunt relativ mici insa impactul real asupra buzunarului celor mai multi soferi va fi unul substantial.

Nu cred ca, pe medie, vom mai vedea scumpiri mai mari de 10-15% pentru RCA pana la finele acestui an”, spune Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari, organizatia reprezentativa a brokerilor.

Mediile sunt insa inselatoare intrucat ele includ atat companiile care se bazeaza aproape exclusiv pe polita RCA cat si pe cele care au anuntat  ca nu mai sunt atat de interesate de acest sector motiv, pentru care practica deja preturi mari.

Problema nu este cu cat se va scumpi RCA  pe medie ci cu cat va scadea diferenta dintre cele mai mici si cele mai mari preturi. Eu cred ca aceste intervale ar trebui sa fie de maximum 50%, ori in prezent ele sunt si de 300%”, detaliaza Andriescu.

Este de asteptat ca cele 3-4 societati de asigurare care practica preturi cu mult sub media pietei sa opereze majorari substantiale, iar acest lucru inseamna ca majoritatea soferilor vor fi loviti serios din moment ce, in mod natural, ei opteaza pentru variantele RCA cele mai ieftine. Concret, Astra, Carpatica, Euroins si City Insurance au adunat, anul trecut, peste 70% din primele brute subscrise pe RCA, iar ultimele trei au afaceri aproape exclusiv in aceasta zona.

Mai mult, cele patru companii au avut de-a lungul timpului diverse probleme cu ASF iar Astra si Carpatica se afla chiar in proces de redresare financiara in timp ce Euroins este singura firma de asigurare careia i s-a ridicat, la un moment dat, dreptul de a vinde RCA.

Mediile sunt inselatoare. Cu cat se scumpeste RCA in realitate

Asadar, cine vrea sa isi faca o idee asupra nivelului scumpirilor viitoare ar trebui sa se uite mai degraba la diferenta dintre cele mai mici preturi si restul “plutonului” decat la cifrele vehiculate in piata ca scumpiri medii. Concret, in acest moment, Astra Asigurari percepe unui tanar sub 25 de ani care conduce un Logan cu capacitate de 1,6 litri, o prima anuala de aproximativ 1.400 de lei, in timp ce media pietei se situeaza undeva la 2.200 de lei.

Este de asteptat, asadar, ca, in acest caz, pretul sa creasca cu aproximativ 800 de lei sau  aproximativ 60%. Pentru persoanele cu experienta la volan, cresterile RCA vor fi ceva mai mici. Astfel, in acest, moment, diferenta intre cel mai mic pret oferit pe piata unui sofer cu varsta peste 50 de ani care conduce acelasi Logan, si pretul mediu, este de doar 20%.

Majoritatea societatilor au anuntat scumpiri la RCA. Cine va suferi cel mai mult?

Potrivit unor surse din piata, opt din cele unsprezece companii autorizate sa vanda RCA au anuntat ca vor opera scumpiri insa nu toata lumea va resimti  majorarile de pret in acelasi fel.

Vor fi cu siguranta diferente in ceea ce priveste majorarile la RCA. Cele mai mari cresteri vor fi acolo unde sunt cele mai mari probleme adica acolo unde daunalitatea a fost mare. Desi situatia difera de la companie la companie, pe segmentul tinerilor este cea mai mare problema”, spune Andriescu.

Ei au resimtit deja o scumpire substantiala a asigurarii. Preturile la RCA difera si in functie de zona geografica unde este condusa masina dar si de tipul orasului. Soferii care conduc in zone aglomerate cu o daunalitate traditional mare vor plati intotdeauna mai mult pentru asigurare. In aceasta situatie sunt cei de Bucuresti sau Constanta in timp ce soferii din Timisoara sunt la polul opus, dupa cum arata  tabelele de aici.

Cele mai vizitate

Reclama video

Bad Behavior has blocked 37 access attempts in the last 7 days.

Switch to our mobile site